Přejít na hlavní obsah
makový koláč

Citrónovo-medový makový koláč

| Aktuality

Přinášíme jeden recept, abyste vyzkoušeli náš mák z letošní sklizně. Je jednoduchý a velmi chutný, s jemným nádechem citronu. Maková chuť v tomto dortu výborně ladí s citronem – a ze zkušenosti Vám při pečení provoní celý dům citronem i mákem.

Parametry

  • Forma: kulatá 24 cm
  • Čas: ~15 min příprava + 40–45 min pečení
  • Obtížnost: snadná

Suroviny – těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 120 g tekutého medu
  • 100 g bílého jogurtu
  • 120 ml rostlinného oleje (řepkový/arašídový)
  • jemně nastrouhaná kůra ze 2 bio citronů
  • 30 g modrého máku (nemletého; část můžete lehce namlít podle chuti)
  • 12 g prášku do pečiva
  • špetka soli

Suroviny – citronový sirup na prolití

  • 40 ml citronové šťávy
  • 30 g medu

Suroviny – citronová poleva

  • 150 g moučkového cukru
  • 2–3 lžíce citronové šťávy (dle požadované hustoty)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C (spodní/horní ohřev). Formu (Ø 24 cm) vyložte pečicím papírem nebo ji vymažte a vysypte.
  2. Prošlehejte vejce se 120 g medu do lehké pěny. Přidejte jogurt a olej a krátce promíchejte.
  3. Vmíchejte citronovou kůru a mák (nemletý; případně polovinu máku jemně namelte).
  4. Mouku prosejte s práškem do pečiva a solí a zapracujte ji do tekuté směsi – jen do spojení, nepřešlehávejte.
  5. Těsto vlijte do formy a pečte 40–45 min, až špejle zapíchnutá do středu vyjde suchá.
  6. Na sirup zahřejte citronovou šťávu s medem (nevařte). Korpus nechte 10 min ve formě, poté jej propíchejte špejlí a rovnoměrně přelijte teplým sirupem. Nechte vychladnout.
  7. Na polevu promíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou do hladka a naneste na zcela vychlazený koláč. Nechte ztuhnout.

Podávání a tipy

  • Pro výraznější makový tón můžete část máku jemně namlít těsně před vmícháním.
  • Koláč je skvělý v den upečení i následující den; uchovávejte přikrytý při pokojové teplotě.
  • Na ozdobu lze přidat tenké kandované plátky citronu.

Náš mák (pro recept)

Původ: naše pole u Znojma • Sklizeň: 2025
Pěstování: regenerativní postupy • Zpracování: po sklizni pečlivě čištěno

mak