
Citrónovo-medový makový koláč
Přinášíme jeden recept, abyste vyzkoušeli náš mák z letošní sklizně. Je jednoduchý a velmi chutný, s jemným nádechem citronu. Maková chuť v tomto dortu výborně ladí s citronem – a ze zkušenosti Vám při pečení provoní celý dům citronem i mákem.
Parametry
- Forma: kulatá 24 cm
- Čas: ~15 min příprava + 40–45 min pečení
- Obtížnost: snadná
Suroviny – těsto
- 300 g hladké mouky
- 3 vejce
- 120 g tekutého medu
- 100 g bílého jogurtu
- 120 ml rostlinného oleje (řepkový/arašídový)
- jemně nastrouhaná kůra ze 2 bio citronů
- 30 g modrého máku (nemletého; část můžete lehce namlít podle chuti)
- 12 g prášku do pečiva
- špetka soli
Suroviny – citronový sirup na prolití
- 40 ml citronové šťávy
- 30 g medu
Suroviny – citronová poleva
- 150 g moučkového cukru
- 2–3 lžíce citronové šťávy (dle požadované hustoty)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C (spodní/horní ohřev). Formu (Ø 24 cm) vyložte pečicím papírem nebo ji vymažte a vysypte.
- Prošlehejte vejce se 120 g medu do lehké pěny. Přidejte jogurt a olej a krátce promíchejte.
- Vmíchejte citronovou kůru a mák (nemletý; případně polovinu máku jemně namelte).
- Mouku prosejte s práškem do pečiva a solí a zapracujte ji do tekuté směsi – jen do spojení, nepřešlehávejte.
- Těsto vlijte do formy a pečte 40–45 min, až špejle zapíchnutá do středu vyjde suchá.
- Na sirup zahřejte citronovou šťávu s medem (nevařte). Korpus nechte 10 min ve formě, poté jej propíchejte špejlí a rovnoměrně přelijte teplým sirupem. Nechte vychladnout.
- Na polevu promíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou do hladka a naneste na zcela vychlazený koláč. Nechte ztuhnout.
Podávání a tipy
- Pro výraznější makový tón můžete část máku jemně namlít těsně před vmícháním.
- Koláč je skvělý v den upečení i následující den; uchovávejte přikrytý při pokojové teplotě.
- Na ozdobu lze přidat tenké kandované plátky citronu.
Náš mák (pro recept)
Původ: naše pole u Znojma • Sklizeň: 2025
Pěstování: regenerativní postupy • Zpracování: po sklizni pečlivě čištěno