
Mákos guba (Maďarsko) – chlebový pudink s mákem a vanilkovým krémem
Původ: Maďarsko
Charakter: zimní sváteční dezert (často o Vánocích a na přelomu roku). Mák ve středoevropské tradici symbolizuje hojnost – množství zrníček má přinášet štěstí do dalšího roku. Chuťově i principem je velmi blízká české žemlovce, jen s tím rozdílem, že hlavní roli hraje mletý mák. Se smetanovým vanilkovým krémem je guba vláčná a voňavá. Nápad nejen na Vánoce – skvěle funguje po celý podzim a zimu. Můžete ji připravit i z české vánočky (ideálně mírně okoralé) pro jemnější, bohatší verzi.
Doporučení pro Makobraní: použijte čerstvý modrý mák ze sklizně 2025 a část máku namelete těsně před přípravou.
Porce
6–8 porcí (zapékací forma cca 28 × 20 cm)
Suroviny – základ
- 8–10 ks včerejších rohlíků/kiflí (cca 400–450 g) nebo stejné množství vánočky
- 600 ml plnotučného mléka
- 60 g másla
- 60 g medu (lze nahradit 80 g cukru)
- 120 g mletého modrého máku (část můžete ponechat nemletou pro texturu)
- 1 sáček vanilkového cukru nebo semínka z ½ vanilkového lusku
- jemně nastrouhaná kůra z 1 bio citronu (doporučené)
- 60 g rozinek (namočte 10 min v horké vodě nebo v rumu a slijte)
- špetka soli
- máslo na vymazání formy
Suroviny – vanilkový krém (na přelití a zapékání)
- 400 ml mléka
- 3 žloutky
- 60 g cukru
- 1 vrchovatá lžíce (10–12 g) kukuřičného škrobu nebo ½ sáčku vanilkového pudinku bez příchuti
- 1 lžička vanilkové pasty / semínka z ½ lusku
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C (spodní/horní ohřev). Zapékací formu vymažte máslem.
- Nakrájejte rohlíky (nebo vánočku) na 1–1,5 cm silná kolečka. Pro lepší nasákavost je můžete 5–8 minut prosušit v troubě.
- V hrnci zahřejte mléko s máslem, medem/cukrem, vanilkou, špetkou soli a citronovou kůrou – nevařte, jen rozpusťte.
- Do velké mísy dejte pečivo, postupně zalévejte teplým mlékem a jemně promíchejte, aby rovnoměrně nasáklo, ale nerozpadalo se.
- Vmíchejte mletý mák a scezené rozinky. Směs přesuňte do vymazané formy a lehce upěchujte.
- Vanilkový krém: v části studeného mléka rozšlehejte žloutky, cukr a škrob. Přidejte zbytek mléka a vanilku, na mírném ohni zahřívejte za stálého míchání do zhoustnutí (těsně pod var).
- Směs ve formě rovnoměrně přelijte horkým krémem. Vložte do trouby a pečte 25–30 minut, až povrch jemně zezlátne a krém zpevní.
- Podávejte teplé nebo vlažné. Před servírováním můžete povrch lehce poprášit moučkovým cukrem.
Variace a tipy
- Bez zapékání: pečivo jen spařte mlékem, promíchejte s mákem a rozinkami a podávejte s horkým vanilkovým pudinkem navrch.
- Citrusová verze: přidejte špetku pomerančové kůry nebo lžíci pomerančové marmelády do krému.
- Ořechový akcent: před pečením nasypte po povrchu hrst sekaných vlašských ořechů.
Skladování
Zbytky uchovávejte zakryté v lednici do 2 dnů. Před podáváním jemně ohřejte (mikrovlnná trouba nebo krátce v troubě), případně přidejte lžíci mléka.
Mák pro recept
Původ: naše pole u Znojma • Sklizeň: 2025
Pěstování: regenerativní postupy • Zpracování: po sklizni pečlivě čištěno